Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Bemutatkozik óvodánk

Terény község Magyarország Északi részén Nógrád megyében, Budapesttől 80 km-re található. A „tót atyafiak és jó palócok” földjén, a Cserhát lankái által körülölelt és a Szanda patak völgyében fekszik. Festői környezet jellemzi, a közelben mesterséges horgásztavat, dombokat, lankákat, illetve a Káposztás hegyet találjuk, ahonnan védett növényünk a tavaszi hérics messzire virít minden tavasszal. Szomszéd település a várromjáról ismert Szanda és Szandaváralja. A Bócsok nevű dűlőben volt a község eredetileg. Hozzátartozik közigazgatásilag a közeli Kiskér puszta, ahol Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert töltötte gyermekéveit. Legközelebbi város Balassagyarmat.  Lakosainak száma a legutóbbi adatgyűjtés alapján már 400 fő alatti, amelyből a lakosság egyik fele katolikus, másik része pedig evangélikus vallású.
A falut az elöregedésétől egy beköltözési hullám mentette meg az ezredforduló derekán, amikor is több nagyvárosi, többgyermekes család költözött ide, akik számára vonzó a vidéki életforma. Napjainkban újra népszerű lett környékünk. Sokan felismerték, hogy Terény tiszta, élhető, biztonságos környezetet nyújt az ide költözőknek.

 
Minden szülő számára fontos, hogy gyermeke helyben járjon óvodába, iskolába. A község önkormányzata szem előtt tartja ezt az igényt. Amikor erre volt szükség, óvodai intézményfenntartó társulást hozott létre 2006-ban Buják községgel. A társulásban a Bujáki Cseperedő Óvoda tagintézményeként működtünk 2014. augusztus 31-ig. Azóta, 2014. szeptember 1-től újra Terény Község Önkormányzata az intézmény fenntartója és működtetője.
 2007-ben zajlott az óvodával egy épületben lévő konyha bővítése, 2009 nyarán egy ÉMOP pályázatnak köszönhetően az óvoda gyarapodott egy csoportszobával, és akadálymentesített lett. 2017. január 1-től a konyha újra az óvodával összevontan működik. 2018. nyarán önkormányzati pályázat segítségével az épület régi részén ablakcserére került sor, 2019-ben újabb korszerűsítés után napjainkban családias, esztétikus, barátságos környezetben várjuk óvodásainkat.
 
Benedek Hajnal
igazgató
Rólunk